1 Ιουνίου 2011

10 Προτάσεις για το πράσινο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Πόλη» Κώστας Χριστόπουλος με τον τομεάρχη πρασίνου Δημήτρη Κατσαρό και την αναπληρώτριά του Σταματία Κιουτσούκαλη, καταθέτοντας προτάσεις για το πράσινο. Πιο συγκεκριμένα :

Σήμερα που δυστυχώς καθημερινά διαπιστώνεται η αδυναμία της δημοτικής αρχής να απαντήσει στα προβλήματα της πόλης, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε 10 προτάσεις προς την δημοτική αρχή που δίνουν προοπτική στο πράσινο αυτής της πόλης. Το πράσινο σήμερα φαίνεται εγκαταλελειμμένο και δεν ακούμε τίποτα για την ενίσχυσή του.
Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πόλη αυτή να γίνει πιο πράσινη και προτείνουμε 10 σκέψεις για την αναβάθμισή του.
Από τις λύσεις που προτείνουμε οι μισές περίπου είναι χωρίς κόστος και δεν εμποδίζονται  από τα οικονομικά του Δήμου και της χώρας, οι δε άλλες μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά περιορίζοντας το κόστος τους.
Είμαστε στην διάθεση της διάθεση της Δημοτικής Αρχής για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί σ’ αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:
  1. Συμπληρωματική αναδάσωση στο Καβουκάκι – επέκταση και συνένωσή του με το Δασύλλιο με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. (Συνεργασία με Δασαρχείο και εθελοντές με σκοπό την εξάλειψη του κόστους)
  2. Φύτευση και αξιοποίηση των περιαστικών λόφων της πόλης με τον ίδιο τρόπο.
  3. Δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Αγυιά, με ήπιες παρεμβάσεις στο χώρο του έλους και τους παρακείμενους χώρους.
  4. Πράσινο στο θαλάσσιο μέτωπο με τη δημιουργία δύο πόλων στα άκρα (Αγυιά-ΕΟΤ και παραλία Κόκκινου Μύλου) και εκτεταμένη ενδιάμεση φύτευση και στους χώρους που θα παραδώσει ο ΟΛΠΑ
  5. Δημιουργία διαδρομής πρασίνου και περιπάτου που θα συνδέει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με τον Αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης
  6. Φύτευση των πεζοδρόμων καθέτων προς την θάλασσα δρόμων με φυλλοβόλα δέντρα και των παράλληλων με αειθαλή, επέμβαση και καθαρισμός των νησίδων του ΕΟ και φύτευση των πεζοδρόμων.
  7. Δημιουργία γραμμικών ζωνών πρασίνου με φύτευση στα παρόχθια πρανή των ποταμών και χειμάρρων που διασχίζουν τον πολεοδομικό ιστό.
  8. Δημιουργία μικρών θεματικών πάρκων σε μη αξιοποιημένους κοινόχρηστους χώρους
  9. Αναβάθμιση της φύτευσης στις υπάρχουσες πλατείες και αξιοποίηση ως χώρων πρασίνου τμημάτων των παλαιών εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων και αυτών που θα αποδοθούν  με δημιουργία χώρων ευεξίας.
  10. Θεσμοθέτηση και έκδοση ΠΔ για τον φορέα διαχείρισης του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού και στην συνέχεια προστασία της υπάρχουσας χλωρίδας και επέκταση της.
 Τέλος απαιτείται  μετά από διαβούλευση η θέσπιση κινήτρων για όλους τους δημότες ώστε να ενισχυθεί και το ιδιωτικό πράσινο.