3 Ιουλίου 2011

Υπάρχουν λύσεις αρκεί να θέλουμε

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο στην Αγορά Αργύρη η ημερίδα που διοργάνωσε η παράταξη «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Πόλη» με θέμα «Έξι μήνες εγκατάλειψη – Πώς θα βγούμε από το τέλμα».

Ξεκινώντας την ημερίδα ο επικεφαλής Κώστας Χριστόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στον δήμο, περιγράφοντας τους στόχους της ημερίδας και δεσμευόμενος ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα τυπωθεί και θα διανεμηθεί στο δήμο και στις υπόλοιπες παρατάξεις.
Στην συνέχεια έγιναν οι εισηγήσεις και συγκεκριμένα: για την επεξεργασία των απορριμμάτων ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πολίτης στηλίτευσε τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής και πρότεινε έστω την τελευταία στιγμή να κατατεθεί ένας φάκελος με τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου ώστε σε περίπτωση που μας δοθεί παράταση να προσπαθήσουμε να μην χάσουμε την εγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Για την απογοητευτική λειτουργία του τομέα καθαριότητας ο Θεόδωρος Ξυλιάς ζήτησε την αναδιοργάνωση ανακύκλωσης, την συνεργασία με το προσωπικό και την ανάληψη ρόλων από τα δημοτικά διαμερίσματα και τις δημοτικές ενότητες.
Στο σημείο αυτό πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καθαριότητας κ.κ. Ιατρού και Τσιπινάκης οι οποίοι περιέγραψαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, εξήγησαν γιατί είναι πλημμελής η αποκομιδή των απορριμμάτων και συμφώνησαν στην ανάγκη επανασχεδιασμού του συστήματος αποκομιδής, στην βελτιστοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και στην ανάγκη έντασης του πλυσίματος των κάδων.
Στην συνέχεια ο Ηλίας Γκοτσόπουλος παρουσίασε το πρόβλημα των μεταναστών και καυτηρίασε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει επιφανειακά και με επικοινωνιακούς όρους το κορυφαίο πρόβλημα της πόλης. Τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης της δημοτικής αρχής και ζήτησε να μην παρακολουθούν αμήχανοι να εκτυλίσσετε μπροστά τους μια ανθρωπιστική κρίση που προσβάλει την πόλη. Και συμπλήρωσε ότι όλοι μαζί πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή μεθοδολογία αντιμετώπισης του προβλήματος και να την προωθήσουμε πιεστικά προς την κυβέρνηση.
Ο Φοίβος Καρακίτσος αφού συνέδεσε τις οικονομικές συνθήκες για την χώρα με τις τοπικές της Πάτρας διαπίστωσε ότι με γενική οικονομική πολιτική που θα μειώνει τα αντικίνητρα για την ανάπτυξη αλλά και με αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων και ευκαιριών και την ανάδειξή των ελληνικών και τοπικών επιχειρήσεων μπορούμε να βρεθούμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.
Για το πράσινο η Σταματία Κιουτσούκαλη τόνισε την ανάγκη στήριξης και υλοποίησης των προτάσεων που η παράταξη έχει ήδη καταθέσει και κατέθεσε επιπλέον προτάσεις που αφορούν την συνεργασία ιδιωτών και δήμου με αποτέλεσμα την ενίσχυση μέσα και από τον εθελοντισμό μιας φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Χρόνης Παπανικολόπουλος αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού προτείνοντας παρεμβάσεις τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από την παράταξη μας τονίζοντας την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης και στελέχωσης του οργανισμού ρυθμιστικού σχεδίου που έχει ανακοινωθεί για την περιοχή.
Δράσεις πολιτισμού ιδιαίτερα αυτές που έχουν χαμηλό κόστος πρότεινε το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Γερασιμόπουλος. Τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του τοπικού πολιτιστικού δυναμικού, αξιοποίησης των υπαρχόντων διαθέσιμων χώρων του δήμου, την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων στα νέα όρια του Δήμου της Πάτρας ώστε δίνοντας ευκαιρίες και ενισχύοντας την επιθυμία για δημιουργία των συνδημοτών μας να αναδείξουμε μια νέα αίγλη πολιτισμού και να ανεβάσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
Ο Κυριάκος Αυγερίδης ζήτησε να ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη εποχή, να ασχοληθεί με την στήριξη των ανέργων, την ενίσχυση των ειδικών ομάδων για την ανάπτυξη δράσεων που προκύπτουν από ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η Τζούλια Ροδοπούλου μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Καρναβαλιού διαπίστωσε υπερβολική καθυστέρηση για το καρναβάλι του 2012 με απουσία στόχων και οράματος και αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των συμμετεχόντων. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον από κοινού έγκαιρο σχεδιασμό των επόμενων καρναβαλιών.
Ο Θανάσης Τσέρης εκ μέρους των ποδηλατρών ζήτησε την δημιουργία ποδηλατοδρόμων που θα έχουν αρχή και τέλος αλλά και την σύνδεση με ποδηλατοδρόμους του πανεπιστημίου και του ΑΤΕΙ με το κέντρο της πόλης.
Την ανάγκη δημιουργία δημοτικών ιατρείων περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργία τους αλλά και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν ανέπτυξε το μέλος του ΔΣ του ιατρικού συλλόγου Ανδρέας Μαζαράκης, φέρνοντας ταυτόχρονα παραδείγματα από αντίστοιχα λειτουργούντα.

Ο Σωτήρης Γαλάνης αντιπρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Πάτρας πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας και ο Σταύρος Τσεκούρας πρώτος επιλαχών δημοτικός σύμβουλος του Αρκτικού διαμερίσματος ανέπτυξε την ανάγκη και τους τρόπους ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας του δημότη.
Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος στηλίτευσε τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής μηχανής και ζήτησε άμεσα νέο οργανόγραμμα και σχεδιασμό συστήματος διοίκησης και αξιοποίησης του προσωπικού του δήμου.
Η Ηρώ Σπεντζοπούλου-Κουνάβη πρότεινε τρόπους για την αξιοποίηση του νέου λιμανιού και τη σύνδεσή του με τον ιστό της πόλης αλλά παράλληλα κατέστησε σαφή την ανάγκη άμεσης απόδοσης του παλιού λιμανιού στους δημότες της Πάτρας.
Για τα προβλήματα της δημοτικής ενότητας Ρίου και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων μίλησε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ρίου Γιάννης Γιαννόπουλος, για την Μεσσάτιδα η Πέπη Αλεξοπούλου, για την Παραλία η Γιάννα Πετούση και για τα Βραχνέικα η Αθηνά Μανούσου. Οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι που συνενώθηκαν με τον δήμο της Πάτρας βιώνουν συνθήκες εγκατάλειψης και αδυναμίες συνεννόησης και συνεργασίας με τον δήμο της Πάτρας.
Για τα διαμερίσματα του παλιού δήμου Πάτρας μίλησαν οι Αγγελική Μηλιτσοπούλου, Ανδρέα Χριστόπουλος και Θανάσης Αργυρός αναδεικνύοντας τοπικά προβλήματα και ζητώντας αρμοδιότητες αποκέντρωσης που θα απλοποιήσουν τόσο την ζωή του δημότη όσο και την λειτουργία της δημοτικής μηχανής.

Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Χριστόπουλος κλείνοντας τις εργασίας της ημερίδας, ζήτησε από τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης να συμμετέχουν σε όλες τις θεματικές και τοπικές δραστηριότητες να ενημερώνουν και να ενημερώνονται διαρκώς από τους δημότες και να ετοιμάζονται για την διαχείριση των ζητημάτων της πόλης που θα προκύψει για την παράταξή μας από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην διάρκεια της ημερίδας διαβάστηκαν, από την Αρίστη Ιγγλέση η οποία συντόνιζε τις εργασίες της ημερίδας, οι επιστολές των δημοτικών συμβούλων Μαριάνας Σταματιάδου και Αναστασίας Μανωλοπούλου. που λόγω  απουσίας από την πόλη δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.