22 Δεκεμβρίου 2010

Επιτέλους ήρθε η ώρα για δράση

«Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία συγκροτημένη καταγραφή όσων μεταναστών εισέρχονται και διαμένουν παράνομα στη χώρα μας»
Η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως την πρόταση της Παράταξης «Νέοι Άνθρωποι - Νέα Πόλη» που ανάμεσα σε άλλες εννέα θέσεις-προτάσεις, αναδεικνύει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Πάτρα.
Η Παράταξή μας, έγκαιρα και χωρίς καμιά χρονοτριβή, ανέδειξε τις διαστάσεις του ζητήματος που ταλανίζει την Πάτρα, εντός των πλαισίων της έννομης τάξης, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.
Αν και εφόσον ο κ. Υπουργός έχει την πολιτική βούληση να ασχοληθεί επιμελώς και αποτελεσματικά με το θέμα, και εφόσον οι φορείς παραμερίσουν επιμέρους ζητήματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία την τοπική κοινωνία, θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.
Περιμένουμε απαντήσεις και πρωτοβουλίες και για τις υπόλοιπες προτάσεις που επισήμως έχουμε καταθέσει και δηλώνουμε  παρόντες, πρόθυμοι για συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πιστοί πάντα στην θέση μας ότι η λογική και ο ρεαλισμός είναι μοναδικοί σύμμαχοι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Θα περιμέναμε βέβαια κάποιοι που βρίσκονται πολύ πιο κοντά από την Αθήνα να πάρουν πρώτοι το μήνυμα μας και να το διαχειριστούν ανάλογα. Εμείς συνεχίζουμε.

Αθλητικά σχολεία SOS

Συνεδρίασαν από κοινού οι επιτροπές Αθλητισμού και Παιδείας του συνδυασμού «Νέοι Άνθρωποι Νέα Πόλη», με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά την λειτουργία του αθλητικού σχολείου, και εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Βρισκόμαστε όπως όλοι γνωρίζουμε και γνωρίζετε όλοι σε δύσκολες περιόδους και επειδή είμαστε και λειτουργούμε σαν πολίτες με ευαισθησίες και ανησυχίες, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με την ύπαρξη και λειτουργία του αθλητικού σχολείου.
Η παράταξη μας αφουγκραζόμενη  την έντονη ανησυχία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών – αθλητών του αθλητικού σχολείου, θέλει να εκφράσει την ανησυχία της για το θέμα αυτό και παράλληλα να προτείνει λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του αθλητικού σχολείου.
Θέσουμε τους προβληματισμούς μας για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Θεωρούμε αντιπαιδαγωγικό στα μέσα της σχολικής περιόδου να δρομολογείται με μαθηματική ακρίβεια το κλείσιμο ενός σχολείου (έχει παρέλθει το πρώτο τετράμηνο χωρίς ύπαρξη γυμναστών – παύση μεταφοράς των μαθητών στους χώρους άσκησης), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από την υπουργό η δυσκολία προσαρμογής στο καινούριο σχολικό περιβάλλον κυρίως όταν πρόκειται για μαθητές της τρίτης λυκείου και σε λίγους μήνες θα κληθούν να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές.
Θεωρούμε αναγκαία την συνέχιση της λειτουργίας του αθλητικού σχολείου και προτρέπουμε την καινούρια δημοτική αρχή να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση με ταυτόχρονη παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Π.Ε.Α.Κ. (κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο) και των εγκαταστάσεων του κεντρικού και βοηθητικού Παμπελοποννησιακού Σταδίου με απώτερο σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών-αθλητών του αθλητικού σχολείου.
Σε αυτό ειδικά επιβάλλεται να δοθεί άμεση λύση διότι οι μαθητές-αθλητές του αθλητικού σχολείου εκπροσωπούν με τα σχολεία και τους συλλόγους τους την πόλη μας σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

19 Δεκεμβρίου 2010

Φτάνει η αδράνεια

Με αφορμή τα σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια που προκλήθηκαν στην Πάτρα τις τελευταίες ώρες μεταξύ ομάδων λαθρομεταναστών , που είχαν σαν αποτέλεσμα τραυματισμούς πολιτών, φθορά περιουσιών, διασάλευση της τάξης και κλονισμό (για μία ακόμη φορά) του αισθήματος ασφαλείας των συνδημοτών μας, ο τομέας ασφάλειας και δημοτικής αστυνομίας της παράταξής Νέοι Άνθρωποι Νέα Πόλη ζήτησε να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Ανδρέα Φούρα. Η συνάντηση έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 18-10-2010 στο Δημαρχείο, όπου συζητήθηκαν τα τελευταία γεγονότα. Διαπιστώθηκε η ανάγκη έντονης παρέμβασης, το οποίο ανέλαβαν να κάνουν ο μεν Δήμαρχος προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, η δε παράταξη συμμετέχοντας στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής 17-12-2010 έκτακτη συνεδρίαση του τομέα ασφάλειας και δημοτικής αστυνομίας της παράταξής Νέοι Άνθρωποι Νέα Πόλη.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του επικεφαλής της παράταξης Κώστα Χριστόπουλου και αφού συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι σοβαρές συνέπειές τους, αναλύθηκαν τα δεδομένα και εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πόλη δέχεται τις τελευταίες ώρες απανωτά χτυπήματα βίας με αντίπαλα στρατόπεδα μεταναστών να βρίσκονται στα χαρακώματα, να καίνε να λεηλατούν, να καταστρέφουν περιουσίες συμπολιτών.
Άνθρωποι εξαθλιωμένοι και ψυχολογικά φορτισμένοι από την απελπισία και την πείνα, κατευθύνονται από ισχυρά κυκλώματα που επιδιώκουν να καταστούν κυρίαρχα στη πόλη, μονοπωλώντας τους παράνομους δρόμους της διαφυγής, αλλά και άλλες αλλότριες δράσεις.
Την ίδια ώρα οι τοπικές Αρχές χάνουν ενίοτε την μάχη του ελέγχου, αφού είναι αδύνατο να διαχειριστούν καταστάσεις που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν.
Το κυριότερο όλων είναι πως οι συνδημότες μας είναι πεπεισμένοι ότι η ανακύκλωση του προβλήματος που έχει στοιχειώσει στην πόλη τους, δημιουργεί ολοένα και πιο δύσκολες καταστάσεις δεδομένου ότι η οικονομική κρίση πλήττει ακόμη περισσότερο την Πάτρα και την ίδια ώρα η ανασφάλεια δημιουργεί συνθήκες περιδίνησης στην ήδη «ματωμένη» τοπική οικονομία.
Λίγες ημέρες πριν η νέα Δημοτική Αρχή αναλάβει τις τύχες της Πάτρας, δεν έχουμε διαπιστώσει την παραμικρή πρωτοβουλία που να εμπεριέχει έστω και ψήγματα προτάσεων για λύση.
Ο νέος Δήμαρχος που υποσχόταν ακόμη και αποκλεισμό του Λιμανιού για να πιέσει την Κυβέρνηση να δώσει λύση, τούτες τις ώρες αναλίσκεται σε συσκέψεις και συζητήσεις ισορροπιών νομής της εξουσίας και προσπαθειών να καλύψει τα κενά των εξωπραγματικών προεκλογικών του δεσμεύσεων.
Απαιτούμε σήμερα κιόλας από τον κ. Δημαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να ξεχάσει την επαναστατική γυμναστική που έταζε και να θέσει το θέμα άμεσα στην Κυβέρνηση.
Εμείς προτείνουμε:
  • Ενίσχυση των αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων, όπως και επαναφορά των μέτρων ασφαλείας που είχε λάβει ο ΟΛΠΑ, αποτρέποντας τα κυκλώματα να μεταφέρουν σωρηδόν μετανάστες στην Πάτρα.
  • Να εκφραστεί άμεσα η απαίτηση της πόλης για την προμήθεια από το Λιμενικό Σώμα του ειδικού μηχανήματος ανίχνευσης ανθρώπινης ζωής σε νταλίκες, πριν την επιβίβαση σε πλοία της γραμμής Πάτρας Ιταλίας.
  • Μεταφορά των λαθρομεταναστών που ζουν στην Πάτρα στα ειδικά κέντρα υποδοχής και άμεση απελευθέρωση χώρων που ανήκουν στην Πολιτεία και υπολειτουργούν υπό συνθήκες κατάληψης
  • Καταγραφή από την Πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της των λαθρομεταναστών, προκειμένου να είναι γνωστή η πραγματική και όχι η κατά δήλωσή τους, χώρα προέλευσής τους και κατά συνέπεια την άμεση ενεργοποίηση διπλωματικών πρωτοβουλιών έτσι ώστε να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες επαναπροώθησης μεταναστών στις χώρες τους.
  • Ειδική μέριμνα για τα ανήλικα παιδιά που ήδη διαβιούν στην Πάτρα, για τα οποία η Πολιτεία οφείλει να μεταφέρει άμεσα στους ήδη υπάρχοντες   χώρους φιλοξενίας όπου και θα τύχουν της πρέπουσας φροντίδας.
  • Διαπαραταξιακή επιτροπή να επισκεφτεί το συντομότερο δυνατόν τα Υπουργεία Εσωτερικών Προστασίας του Πολίτη, Θαλασσίων Μεταφορών και Εξωτερικών, με ατζέντα προτάσεων που θα δίνουν λύσεις στο οξύ και ανακυκλούμενο πρόβλημα.
Καλούμε τον νέο Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως οφείλει απέναντι στους συνδημότες του. Αν δεν το πράξει θα επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις εκτιμήσεις που προεκλογικά είχαμε δημόσια καταθέσει, ότι ηγείται μίας παράταξης με σοβαρά ιδεολογικά, πολιτικά και λειτουργικά προβλήματα, που θα αδυνατεί στο διηνεκές να λάβει γρήγορες και χρήσιμες πρωτοβουλίες για την Πάτρα.