18 Οκτωβρίου 2010

Κώστας Χριστόπουλος: πρόταση αιχμής για τη βιώσιμη αναπτυξη της Πάτρας

Ολοκληρωμένη πρόταση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πάτρας παρουσίασε στο «FORUM Ανάπτυξης 2010», ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Χριστόπουλος. Μιλώντας με θέμα «Οι δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μοχλός κίνησης μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης», ο κ. Χριστόπουλος ανέλυσε με προτάσεις και επιχειρήματα τη σχέση της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας με την εφαρμογή του νέου νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και τις ανάγκες του νέου Δήμου Πατρέων, παρουσιάζοντας μια, κατά κοινή ομολογία, σημαντική πρόταση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής.

Τον κύριο Χριστόπουλο προλόγισε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και υποψήφιος με το συνδυασμό «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Πόλη» κ. Σωτήρης Γαλάνης, δηλώνοντας την πεποίθησή του ότι η ικανότητα, η θέληση και ο σχεδιασμός του Κώστα Χριστόπουλου για την ανάπτυξη της πόλης και της αγοράς είναι η μόνη διέξοδος για την Πάτρα σήμερα.

Ο κ. Χριστόπουλος, αναλύοντας την πρότασή του, ανέφερε τα εξής:

«Η Πάτρα θα βρεθεί στην ανάγκη να παράξει τοπική ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό ώστε να καλύψει τις σοβαρές επιπτώσεις από την περικοπή των 4,5 δις ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα χρήματα που διατίθενται στους ΟΤΑ τον επόμενο χρόνο. Αυτή η τοπική ανάπτυξη πρέπει να έχει δύο στοιχεία:  να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να είναι βιώσιμη.

Σήμερα, ο Δήμος Πατρέων πρέπει να πληρώνει για τόκους μόνον 50 εκατ. Ευρώ το μήνα. Κι αν δε βρεθούν επιπρόσθετοι πόροι, ίσως φτάσουμε και στη δυσκολία πληρωμών ακόμα και του προσωπικού. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη η δημιουργία υποδομών για την εξοικονόμηση νέων πόρων από τις δυνατότητες της πόλης και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με πρωτοπόρο το Δήμο, πρέπει να αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), που αφορά στην υποστήριξη συνεργασίας τοπικών αρχών και φορέων στην κοινή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης αστικών περιοχών.

Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα Αστικό Ταμείο Ανάπλασης με στόχους και ευκαιρίες για επενδύσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αχαϊας, του ΟΒΕΣΝΑ, του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, άλλων φορέων και ιδιωτών.

Απώτερος στόχος, εκτός άλλων, πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών του Δυτικού άξονα, η εξέλιξη της Πάτρας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και η βελτίωση της ΒΙ.ΠΕ. με νέες υποδομές, πιο ελκυστικές για επενδύσεις και με ζώνες καινοτομίας.

Στόχος ακόμα, πρέπει να είναι η άμεση λειτουργία του νέου λιμανιού και η δημιουργία μιας σύγχρονης Μαρίνας.

Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την καλή εικόνα και τη θετική προοπτική ανάπτυξης για προσέλκυση οικονομικών οφελών, επισκεψιμότητας και επενδυτικού κλίματος.

Η παιδεία επίσης, πρέπει να παίξει ρόλο ενεργό και ουσιαστικό, ώστε το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΑΤΕΙ, η εξαιρετική προσφορά της Εστίας Επιστημών και τα ερευνητικά Ιδρύματα, να στηρίξουν αυτή την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης.

Πρέπει να διεκδικήσουμε να έρθει το φυσικό αέριο και στην περιοχή μας.

Να κάνουμε πιο επιθετική και ελκυστική πολιτική τουρισμού, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της ιστορίας της περιοχής.΄

Όλα αυτά πρέπει να συνθέτουν τη βιώσιμη ανάπτυξη που χρειαζόμαστε, ως μόνη διέξοδο για την ομαλή εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την εξέλιξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πάτρας.

Για να είναι όμως βιώσιμη αυτή η ανάπτυξη χρειάζεται να είναι φιλική προς το περιβάλλον και να είναι ισόρροπη τοπικά και κοινωνικά.

Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε και θα ενισχύσουμε τοπικά κέντρα ανάπτυξης σε κάθε διαμέρισμα και γειτονιά, για να έχει όλος ο σχεδιασμός συμμέτοχο τον κάθε πολίτη, αφού ο σκοπός μας είναι στην τοπική κοινωνία να καταλήξουν τα οφέλη του».


Στο ακροατήριο της εκδήλωσης, ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και εν μέσω νυν και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και άλλων παραγόντων της οικονομικής ζωής της Πάτρας, διακρίναμε τον πρώην Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Φλωράτο και, στην πρώτη σειρά, τον Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Νικολόπουλο, την πρώην Βουλευτή Αχαΐας Νατάσα Ράγιου και τον πολιτευτή Αχαΐας κ. Άγγελο Τσιγκρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να αφήνετε το σχόλιο σας και να συμμετάσχετε σε συζητήσεις για τις δημοσιεύσεις μας. Η έκφραση και το περιεχόμενο των σχολίων είναι ελεύθερα και εκφράζουν τον καθένα σας. Σε κάθε περίπτωση, σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια σας πριν τη δημοσίευση τους ελέγχονται από τον διαχειριστή του blog ώστε να αποτρέπεται η δημοσίευση των πάσης φύσεως υβριστικών ή προσβλητικών σχολίων καθώς και για να περιορίζεται το spam.